България се прочу по цял свят с киселото си мляко, което е различно от йогурта, който консумират в много западни страни. Друга запазена марка е бялото саламурено сирене. В много държави и двата продукта са споменати като източници на здраве и дълголетие. Бях чел наскоро, че попитали един столетник коя е тайната на дълголетието. Той бе отвърнал, че не знае да има тайна. Единствено посочил как е живял през почти целия си съзнателен живот. А именно – високо в планината. Всеки ден изминавал пеш по 4-5 км, за да стигне до близкия град, където учел и работел. Ставал рано, лягал рано. Пиел планинска вода и цял живот отглеждал храната си. Хапвал много зеленчуци и домашно приготвени млечни продукти. Трудел се усърдно.
Разбира се, ние, в нашия забързан свят, не можем да правим и половината от нещата, които е вършил този възрастен човек. Ставаме рано, но изминаваме 4-5 км за работа не движейки се или карайки колело, а в автомобил, заобиколен от не много чист въздух. Трудим се седнали пред монитор (мнозинството от нас), лягаме късно, недоспиваме, храним се с каквото предлагат в магазина.
Зеленчуците не си съдим у дома. Млените продукти не приготвяме сами. Затова все гледаме да купуваме нещо уж малко по-качествено. Търсим нещо по-европейско, което така нали изглежда по-добро в нашите очи.
Предният месец си направих експеримент. През два-три дни купувах различни кисели млека на различни марки. Всяка седмица взимах и малка бучка сирене, пак от различни марки. Идеята ми бе да опитвам и да си направя някакви мои си заключения за това кое е по-добро и кое не става много за ядене. Противно и дори на моите очаквания, тъй като е сравнително нов продукт на пазара, останах приятно изненадан от сиренето с марка Лакрима. Имат мек и балансиран вкус.
За финал си направих кисело мляко на домашен мултикукър и с изненада установих, че най-близък до домашния е вкусът пак на това на Лакрима. Добре, казвам си – значи наистина го правят добре.
Сирена, кашкавали, млека, масло – не оставяйте без да имате в хладилника млечни продукти. Да, някои от нещата не могат да се консумират точно всеки ден и постоянно, но са идеални за предястие и закуска. Освежават и са изключително полезни.

Няма коментари:
Публикуване на коментар