понеделник, 15 април 2024 г.

Мъж на годината


Много харесвам инициативата на Darik радио, които за шенадесета поредна година обявяват Мъж на годината. За 2023 отново има класация и много ми допадат кандидатите. Дори не знам кой заслужава повече. Изборът е много труден. Вие ще може ли да изберете? Ето и претендентите.

Започва по азбучен ред, като първи е Александър Везенков. Той е роден на 15 август 1995 година в София и е един от най-известните български баскетболисти. Везенков е играл за различни отбори в Европа като FC Barcelona, Panathinaikos Athens и други. Но фурор прави с купуването му от престижния американски Сакраменто Кингс. Това го изстреля директно в професионалната лига на NBA, което си е прецедент за страната ни. 

Следващ е Георги Господинов. По-запознатите са наясно, че е български писател, поет и сценарист. Той е един от най-известните съвременни български автори и е популярен както в страната ни, така и в чужбина. Романът му „Физика на тъгата“ (2000 г.) е преведен на много езици. Господинов печелил редица литературни награди в България и чужбина за своите творби. Но истински успех прави с романа „Времеубежище“, който през миналата година и то точно около 24 май печели престижната награда „Букър“.

Третото заслужило лице за „Мъж на годината“ е Райчо Райчев. Той е млад български предприемач, който прослави страната ни дори в космоса. Причината е компанията, която развива за високотехнологични аерокосмични проекти. Именно чрез нея изстреля електроники за спътник в пространството. А през изминалата година изпрати и свой сателит в космоса. Определено материята, в която се развива Райчев и постига успехи само за 2 години, е непозната и престижна за нас българите.

Според мен всеки един от тримата господа заслужава да бъде „Мъж на годината“, защото в областта си е световно признат. Ще се радвам и занапред да се чудим все така кой от кой е по-успял и е прославил страната ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар