неделя, 21 юли 2013 г.

За татуировките и хората



Вярвам, че всичко, което носим по себе си – дрехи, бижута, обувки – е своеобразен тип медия.  Представя ни пред света. Някои хора избират много хитро стила си - чрез него привличат точно хората, с които искат да общуват и отблъскват останалите. Ще дам примери за такъв стил - метъл, рок, грънч, га-га стил, защо не и чалга стил. 

Напоследък обаче разсъждавам много върху темата за татусите.  Тъкмо през лятото могат да се забележат своеобразните украси по телата. Все повече се убеждавам, че голяма част от хората, които се татуират не избират произволни символи, а по-често изображенията върху кожата им разказват истории. Голяма част от тях са символ на нещо дълбоко преживяно, на нещо, което човека не иска да забрави или допълват личността по неповторим начин.

Защо разказвам всичко това? Запознах се с нов колега. Той има огромна татуировка на рамото – изображение на две длани, от които излита гълъб в сияние, на заден фон кръст. Веднага схванах картинката. Човекът е католик, както се уверих по-късно, а изображението символизира Отец, Син и Светия дух. Той сам го потвърди. Заинтригуван исках да разбера повече. Отдавна смятам татусите за интересна форма на себеизразяване. Имаше и период, в който обмислях и аз да си направя.

Та моят нов колега ми разказа за свой познат, който татуирал много добре и се заговорихме за различни изображения и смисъла им. Най-интересния случай, и психологически дълбок, е историята на двама близнаци. Единият починал по време на пожар. Другият много скърбял и за това татуирал лика на брат си в пламъци върху гърба си. Твърдял, че така отново се чувствал цял и има усещането, че духът на брат му го закриля.

Все повече се убеждавам, че с татусите не бива да се подхожда лекомислено, тъй като са за цял живот, а и човешкото тяло постоянно се променя, така че внимателно трябва да обмисляме дори разположението на изображението. Моето мнение е че, ако искате просто да сте модерни или да се перчите с татуировка - не си заслужава да си татуирате пчеличка или цвете зад ухото, череп или котвичка зад рамото, за да не ви омръзва да я гледате всеки ден.
Щом ще носиш белег върху кожата си е добре или да допълва личността ти, или да изпраща послание към околните. За мен да си направиш татус е много личен акт. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар