понеделник, 17 януари 2022 г.

Познавате ли японската кухня? (част 1)

 


Японската кухня е лека, свежа и предлага много повече от сурова риба и ориз. Не е нужно да пътувате далеч или да посещавате специален ресторант, за да опитате изкусителните ястия на Япония. Можете лесно да пренесете японската кухня у дома и да се потопите в цветния и вдъхновяващ свят на вкусове.

和食 – Washoku – японската кухня
Произнася се като Washoku и се превежда като японска кухня. Под това име от 6 години дори е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Това означава и практиките на консумация и, разбира се, подготовка. Това обаче не са единствените фактори, които правят японската кухня специална. Включват се и очарователните рецепти и съставките, необходими за тях.

Типичното японско ястие се състои от купа ориз, купа мисо супа, кисели краставички и риба или месо. Оризът се счита за основна храна, докато различните видове паста са евтини и много популярни за леки ястия. Живеейки на остров, японците са особено горди с морските си дарове. Те имат голямо разнообразие от риба, калмари, змиорки и миди, които се включват във всички видове ястия от суши до темпура.

Оризът е лепкав и късозърнест. Всуров вид се нарича коме, а отглеждането му в оризовите полета традиционно изисква перфектна екипна работа. В Япония се отглеждат няколко хиляди разновидности на ориз. Използва се и за приготвяне на мочи (оризова торта), сенбей (оризови бисквити) и саке (оризово вино).

Оризът дори се използва за лечение на обикновена настинка, като се готви с червен боб, морски дарове и зеленчуци, или като вид водниста каша със сол.


Няма коментари:

Публикуване на коментар