В Япония освен традиционния ориз има няколко вида паста. Udon юфка, например, се прави от пшенично брашно. Вари се и се поднася в бульон, който обикновено се сервира горещ и само понякога студен. Това ястие може да бъде допълнено например със сурово яйце за tsukimi udon или пържено тофу за kitsune udon. Освен удон юфка, има и соба.
Соба са юфка от елда, които са по-тъмни и по-тънки от удон. Соба обикновено се сервира студена със сос, нарязан пресен лук и уасаби. Каке Соба е топлият вариант. Раменът също като тези видове юфка принадлежи към японската кухня.
Рамен е тънка яйчена юфка, сервирана в горещ бульон с мисо или шою. Може да се комбинира с различни съставки, включително печено свинско, бобови кълнове, сладка царевица или масло. Популярни в цяла Япония, има специални вариации на юфката в зависимост от региона.
Японците консумират и много риба. Смята се, че високата консумация на риба е фактор за относително ниския процент на сърдечни заболявания в страната.
Морските дарове се консумират в почти всички възможни форми. Освен сурово суши и сашими, това включва и сладководна риба или миди на скара. Сушито вече е по-скоро местно бързо хранене, което компенсира вноса от големи вериги за бързо хранене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар