събота, 16 ноември 2013 г.

Модерно е да сме умни

Здравейте! Днес ще пиша на по-малко обществена тема, ни също толкова важна. Напоследък забелязвам една шокираща тенденция в киното и книгите, надявам се скоро и в обществото. Внимание: Умът и високият интелект са на мода!

Тези, които си спомнят американските екшън истории от 80 и 90-те ще ме разберат. Тогава гледахме чичо Арни, Сталоун, ван Дам и батко Брус във взривоопасни ситуации, в които се изискваше много съобразителност, но героите предимно тичаха, скачаха и оцеляваха.
Днес обаче героизмът промени аспектите си - персонажите набраха повече популярност не с друго, а с ума си. Започвам от фантастика и ще стигна до по-сериозните филми. Ето ви да речем Спайдер мен- умникът на випускът, Хълк – химикът, Железният човек – геният на века, предприемачество, електроника, роботика, каквото ви дойде на ума. Да вземем за пример и страхотният интелект на Борн. Да насочим вниманието си към сериалите – все повече криминални, лекарски, адвокатски. Шерлок Холмс отново се подвизава с Би Би Си, Доктор Кой е най-ученият човек във вселената и т.н и т.н.

Това бих отбелязал като едно положително влияние върху хората, в частност - подрастващите. Доживяхме донякъде киното да дава образец за старание, труд и нестандартно мислене. Такъв подход несъмнено действа освежаващо на киноманите, но и е добра крачка към бъдещето, в което все повече леността превзема ежедневието ни. Харесва ми също така, че доста продукции са базирани на книги –британски, немски, американски и др. – Клетниците, Странният случай с Бенджамин Бътън, Мемоарите на една гейша, Джейн Еър, Красив ум, В името на Отца, Капоти и т.н.  Според мен всичко това е послание, каращо хората да прочетат оригинала на историята.

Подкрепям с две ръце подобни инициативи от страна на продуцентите – да правят смислено кино, но и чрез него да провокират към действие съвременния човек. Мисля, че киното, като най-мощният манипулатор може да насочи младежта подсъзнателно като му внуши, че нещо е готино, а друго не.

Няма коментари:

Публикуване на коментар